7 Haziran 2013 Cuma


Höt Zöt Kültürünün Küresel Demokrasiyle Savaşı? 

Höt/zöt kültürü dayakla terbiye mantığının sözel uygulaması olarak aynı caydırıcılık amacını taşıyor.

Bu kültürün egemen olduğu toplumlarda “adam olma” veya “adam etme”algısı, dövme, bağırıp, çağırma gibi şiddet uygulamaya kalkmak genellikle geçerli bir yol sanılıyor.

Hatalarını göremeyen ve kendi gücüne tapan yöneticiler, yanıldıklarını anladıkça davranışlarından vazgeçmek yerine sürdürerek sonuç almaya kalkıyorlar tıpkı iyileşme ümidiyle yanlış ilaca sarılanlar gibi. Sonuç alamadıkça ilacı bırakmak yerine dozunu arttırma yanlışı gibi baskıcı yönetimler de tepki gördükçe höt/zöt’uygulamayı çare sanıyorlar. Böylece yanlışlarını telafi edilemeyecek noktaya taşıyorlar.

Adı ve kurumsal yapıları demokrasi olmasına karşın, tek adamın istekleriyle yönetilen toplumlarda, olan bitenleri kendilerine yansıtıldığı kadar algılayan yöneticiler, tutumlarının yanlışlığını en son algılayan olabiliyor özellikle demokrasisi şöyle veya böyle işlemekte olan düzenlerde baskıcı yönetim tutumları er geç yıkamayacakları karşı duruşlara çarpıyor.

Küresel iletişimin tüm toplumlara şu veya bu şekilde ulaşan ortak aklı, dünyayı ve dünyalıları yanlış girişim ve tutumlardan kurtaracak bir dayanışma ortamı yaratabildiği için toplumlarda oluşan özgürlük ve demokrasi bilinci internet yurttaşlığı kavramıyla yaşama geçirileceğe benziyor. 
Sevgi Özkan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder