24 Temmuz 2011 Pazar

DONANIMLI KÖTÜLÜKLER

İnternetin insanları aptallaştırdığı bulgusu ki daha önceleri televizyonlar için de saptanmış bir gerçek olarak altı çizilirken, Amerika’da sosyal medya ağlarının gençlerde seksi bitirdiği yolunda sonuçlar çıkarılmaya da başlanmış.
Pornoya ulaşım kolaylığının da buna yol açtığı ileri sürülerek, gençliğin seks yerine her an kendi imajıyla ve sosyal ağlarda nasıl var olacağıyla uğraştığı yorumları yapılıyor.
Bir süre önce internet iletişimine dalan anne ve babaların çocuklarının karnını doyurma ve diğer ihtiyaçlarını gidermemesinden doğan çocuk ölümleri de haber yapılmıştı.
Bunlara gerçeğin haberleştirilmiş hali olarak abartma payı bıraksak da, genel manzara bu değerlendirmeleri yadırgatmıyor ama gidişat yadırgatıcı.
Bin bir çeşit içinde takipçilerin dikkatlerine sunduğu kendini seyretmeye doyamayan narsistik bir iletişim dünyasına ulaşılmış bulunuluyor.
Sosyal medyada nasıl var olup takipçi kazanacağının derdi, her şeyin önüne geçmiş gençlerin, bilgilenmek ve düşünce üretmek için ne zaman vakit buldukları veya bulacakları ayrı bir soru.
Derme çatma oluşturulan felsefe ve edebiyat paketlerini, kopyala yapıştır metoduyla iletişim alanına taşıyan ve doğruluğu tartışılan bu veriler üzerinden iletişim sağlayan sanal kitleler, beklenmedik zamanlarda beklenmedik kıvılcımlarla alev alıp dünyayı saran yangınlar da çıkarabiliyorlar.
Dünya ve siyasi görüş ortaklıklarıyla ayaklanan toplu öfkelerin, çözüm aramaktan çok süregitmekte olanı bozan toplu kalkışların nelere dönüşeceğini öngörmek kolay değil.
Tüm düşünce ve duygusal algılarının ayarı bozulan bireylerin nasıl bir insan türüne dönüşeceği dert edinenler için ürkütücü. Zira seksten vazgeçmekle kalmayıp düşünceden de vazgeçenlerin oluşturduğu bu dünya, günümüzden çok farklı değerlerin benimseneceği bir geleceğe doğru hızla ilerliyor.
Bugün her türden insan ilişkisinde en etkili iletişimin "şiddet" yoluyla sağlandığı da her geçen gün artan cinayet türleriyle kendini daha çok kabul ettirirken son Norveç toplu cinayeti bütün çıkarımları alt üst ediyor.
Artık kendi içinde kaliteli ve donanımlı kötülüklerin, duygusal ve görgüsel yönden geniş kitleleri esir alacağını ön görebiliriz. 

Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder