10 Ocak 2014 Cuma


"Merak Etme"(!) Teminatlı Yanlışı, Yanlışla Düzeltme Aymazlığı.

 

Tam bilmedikleri konularda teminat vermeye kalkanlarca benimsenen ve sık kullanılan “merak etme” sözü, topluma hakim olan aymazlıkları açıklayan en yaşamsal yanlıştır.

Toplumsal belalar ortalamasında önemli bir payı olan ve herkese rahatsızlık veren bu ifadeyi oluşturan algının yönetim sorumlularınca da benimsenmesi, pek çok konuda olduğu kadar demokratik hukuk toplumu açısından da panik yaratıcı.

Bu günlerde yönetim sorumlularınca çeşitli gerekçelerle hukuk diye oluşturulup aceleyle dayatılan ve hukuk bilgisine sahip olanlarca hukuk  toplumunun ortadan kaldırılması diye yorumlanan düzenlemelerini “merak etmeyin, hukuka aykırı değil” teminatıyla sunmaları, yeni belalara yol alındığını gösteriyor.

Genellikle yönetenlerin, toplumun yıllarına mal olan deneme yanılma politikalarıyla kendi siyasi kariyerlerinin oluşmasına alışılan toplumumuzda, en iyi nitelendirmeyle bilgisizce yapılanlara bilişim çağında daha çabuk tepki oluşması kaçınılmaz ve şimdilik tek şans oluyor. Ama bu şansın da elden çıkmak üzere olduğuna dair girişimler paniği arttırıyor.

Şu anda freni patlamış kamyonun içinde nereye çarpacağız diye telaşlananlara "bir şey olmaz, merak etme" diye teminat vermek kadar yanlış olan bu girişimde ısrar edilmesi, toplumun geleceğini riske etmeyi göze alacak kadar kendileriyle ilgili yaşamsal bir neden olduğunu düşündürtmesi işin en tedirgin edici yanını oluşturuyor.

Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder