20 Ocak 2014 Pazartesi


Bilgi çağında mı, yoksa bildiğimizi sandırma çağında mıyız?

Kontrolsuz bilgi kaynaklarıyla çeri çöpü yanlışı doğrusu belli olmadan bilgilenen kafalar doğru sandıklarına bilgi diyorlar.

Özelikle digital çağ Gençlerime bir bilgi aktarıp önemli bir olay veya kişiden bahsederken gösterdikleri ilk tavır, ellerindeki akıllı telefonun arama motorlarına bağlanıp söyleneni kontrol etmek ve onaylamak oluyor.

Orada varsa ve nasıl veriliyorsa o doğru sanılıyor ve çoğu kez böyle var olup olmama olgusundan başlayan ölçümlerle değerlendiriliyor.

Tıpkı Facebook veya Twitter gibi yaygın sosyal medya araçlarında yok olanın yaşamıyor sayılması gibi.

Ölünce yok olunsa da, sosyal medyada ölünce de yaşıyor gibi var olunabiliyor.

Üzerine yapılan değerlendirmelerin kendisince düzeltilme olanağı olmaması ölüler, üzerinden yakıştırmaları da kontrolsuz kılarak pervasız yalanlara kılıf oluşturuyor. Tarihin de istenen belgelerle yüceltilmesi veya yok sayılması bazen mümkün olabiliyor.

İktidarın geçmiş yöneticilerle uğraşırken kendisiyle paralellik kurdukları arasında neden Demirel’in olmadığı sorulunca, sorunun muhatabının “çok basit, o yaşıyor da ondan” diye cevaplaması çok önemli çünkü bu söz ölünün arkasından kötü konuşulmaz erdemi kendini savunamayacak durumda olanlar hakkında istediğince konuşmanın nedenini ve yanlışlığını çok iyi ifade ediyordu.

İktidarların kendi görüşlerini temellendirmek için geçmişi hep istedikleri gibi yorumları alışılmış olsa da, gerçeğin eldiven gibi içinin dışına çıkarılarak çarpıtılmasına hiç bu kadar yaygınlaşmamıştı.

Yaşanmışlıkların ne olduğu pek çok kayıtla ortadayken onun nasıl yorumlanacağına yönetimin karar vermesi, yaşananları başlı başına yok saymak veya unutturmak olsa da gerçeklerin olmadık yer ve zamanda ortaya çıkma huyu maalesef önlenemiyor. Yalanın yalanlanması olanakları da bir o kadar arttığı için artık politikacılar o kadar özgür değiller ama bunun farkına varmakta gecikiyorlar.

Bilgi çağında bilgiyi bildiğini sanma marifeti geçerli değil, zira doğrunun bilgisinin tüm gerçekliğiyle nereden çıkacağı hiç belli olmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder