13 Aralık 2012 Perşembe


Dijital çağın insanlık halleri!

Avustralya’da yaşayan iki radyocunun çok uzaktaki İngiltere’ye uzanan telefon şakası bir kadının ölümüne yol açtı.

Gezegenimizde gerçekleşen bu olay ve buna bağlı gelişmeler günden güne gelişen bilgi ve dijital çağ nimetlerinin biz gezegen ahalisi için nasıl tehlikeler yaratmaya başladığını da gösteriyor.

Avrupa kıtasındaki İngiltere Kraliyet ailesinin gelini hamile kaldığını bütün dünyayla aynı anda öğrendikten sonra bütün haber kanalları bu basit doğa olayını günlerce tüm dünyanın ortak dikkatinde tutmayı başardılar.

Mide şikayeti ile hastaneye giden kraliyet gelininin hamile olduğu ve bir gün hastanede kaldığını gezegen ahalisi olarak hepimiz öğrendikten sonra Avustralya’dan iki şakacı radyocu, İngiltere’de gelinin kaldığı hastaneyi Kraliçe Elizabeth’in sesiymiş gibi aradığını ve şaşkınlaşan kadın görevlinin, telefondaki sesi gelinene bağlamaya kalktığı bu olay ve sonrasında olanlar günlerdir konu olmayı hak eder nitelikte. Zira işin gerçek habere dönüşen yanı, bu konuşma kaydının internet iletişimiyle tüm dünyanın diline düşmesi.

Daha ötesi de kraliyet ailesinin bu şakayı ciddiye alıp hastaneyi suçlaması. Bundan sonra telefon görevlisi genç kadın olan bitenden kendini sorumlu hissedip bir anda dünyanın diline düşmenin verdiği ürküntüyle kendi yaşamına son veriyor.

Şakanın kaka olması diye geçilemeyecek bu olay, bütün dünyayı üzerken küresel iletişim çağında yapılan her hareket ve sözden başkalarına ve kendimize karşı nasıl sorumlu olunacağı bir çağa ulaşıldığını da hepimize gösteriyor.

Bu sefer Avustralya’daki radyocular yaptıklarına çok üzülüp Noel eğlencelerini iptal edeceklerini bildirmişler.

Artık insanlar birbirinin kurdu olmaktan çıkıp kaderi olmaya başladı. Aman dikkat siz siz olun şaka ve metaforlarınıza dikkat edin.

Gezegen ahalisi henüz bu şakalara pay bırakacak bir ortak gelişmeye ulaşamadı. Birinin şakası, birinin esprisi veya kalemi öbürünün veya öbürlerinin duygularına veya kutsalına dokunabilir. Unutmayın Kim olursa olsun, artık kimse eskisi gibi ulaşılamaz değil.

Sevgi Özkan  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder