25 Mart 2012 Pazar

ORTALAMA AKLIN TEMELSİZ “İLERİLİK”LERİ !


Eğitimli, eğitimsiz tüm bireylerin yapıp ettiklerinden doğanlardan ortaya çıkan düzen o
toplumun ortalama aklını yansıtıyor.

Trafikte veya toplu varoluş alanlarından dışa vuran ortak davranış ve tutumların bu ortak aklın ürünü olduğu bir gerçek.

“Biz” paranteziyle nitelendirilen karakteristiklerimizin pek çok oluşumda ortaya çıkan en tartışılmaz özelliği, akıl ve düşünceyi yansıtmayan duygusal tepkilerin çokluğu.

Sorunları anlama ve çözüm üretme yerine çoğunlukla kızma, bağırma, kavga etme veya bireyi yok sayan samimiyetsizliklerle yanaşılması geçerli oluyor.

Her tür özel eğitilme olgusuna karşın yeni nesillerin büyük çoğunluğu, bu ortak davranış kodlanmalarıyla büyüyorlar.

Nicelik ve niteliksel değerlerle azınlıkta kaldıkları ve kendi karşılıklarını toplumda bulamadıkları için genele örnek olacak yeterli etkileşimi de yaratamıyan gerçek eğitilmişler insanlar yok sayılabiliyorlar.

Son yıllarda hızla yaygınlaşan internet kültürünün de etkileriyle ortalama aklın oluşturduğu tablo, farklı paradigmalıla büyüyen insanlar toplumuna dönüşüldüğünü gösteriyor.

Alt yapısı sağlanmamış ileri teknikleri uygulamayı bireyin ve toplumun gelişmesi için yeterli bulan bunu da çağdaşlık sanan yönetim sorumluları da, yeni olan iyidir toptancılığıyla kısa aralarla farklı eğitim uygulamalarınca kodlanan gençler yetiştirmekte hiç sakınca görmüyorlar.

Düşünce ve bilimsellikten uzak kısa süreli bu uygulamalarla, bir sonrakinin bir öncekini yok ettiği kodlamalarla tüm normların deforme olduğu bir toplumda, ortalama akıl da maalesef akılsızlık ve de gerilik olarak biçimleniyor.

Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder