28 Mart 2012 Çarşamba

NEYİN EĞİTİMİ?



Kitlelerin ve geleceklerini ilgilendiren konuların tartışılmasında sokağa inmeye yol açan durum mecliste demokratik yollardan gerçekleştirilemeyen şeylerdir.

Dünya görüş ve algılarının zıtlığından oluşan bu paradigmalar savaşında 4+4+4 önerisi, önerenler için din eğitimi yolunda bir savaş  gibi algılanıp algılatılmaya çalışılırken cengaver gibi karşı dövüşmek de işin eğitim yanından çok sevabı olarak algılanıyor sanki.

Söz konusu olan zorunlu temel eğitim uygulamasının biçimi gibi görünse de tartışılanın altında dini eğitimi erken yaşta zorunlulaştıracak hale getirmek üzerinden biçimleniyor.

Bir AKP li ateist insandan kimseye hayır gelmez diyerek İmam Hatiplerin Orta kısımlarının açılmasını neden gerçekleştireceklerini ve ne yaparlarsa yapsınlar bu yasayı geçireceklerini marifet gibi söylemekten çekinmiyor. Yani asıl nedeni ifşa etmekte bir sakınca görmüyor.

Kavramsal değerlendirmelere açık olmayan bu zihniyet onları, tüm bilimsel verilere karşı kendi önerilerini zaten tartışılmayacak kadar geçerli tek doğru sanma yanlışına sürüklüyor.

O zaman neden bu yasayı bu sonucu almak amacıyla kamuoyuna açıkca sunmayıp, çeşitli yorumlar la üstünün kapatmaya çalıştıklarını sormak gerek.

Demokratik rejim iktidarların doğru sandığı şeylerin oylanması, iktidarın istediği yasanın geçmesi ise demokratik olmayan rejimlerden hangi farkla ayrılacak acaba?

Yanlış bulunana karşı durma hakkının baskılanması demokrasilerde mümkün olabilir mi?

Görünüşte fikir alınıyor gibi yapılan tartışmaları demokratlık gösterisine çevirerek demokrasi varmış gibi yapmak, oylamaya gelince türlü düzenlemelerle kendi çoğunluklarının oyunu geçerli kılmak nasıl demokratik bir tutum sayılabilir ki?

Baştan karar verilmiş bir şeyin oylamayla kabul ediliyormuş gibi yapılması ve bunun için tüm güçlerin kullanılması demokrasiyle açıklanırsa demokratik olmayan nasıl tanımlanabilir
Bir ülkede bu soruların kafalarda sorulmasını zor kullanarak önlemek mümkün olabiliyorsa o zaman ağızlarına demokrasi sözünü almadıkları sürece kendilerini galip hissedebilirler.
Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder