4 Mart 2012 Pazar

AVATARLARIMIZ NASIL OLMALI?

Yüz nakli, kol nakli derken robotlara insan beyni nakline az kalmış.


Bugün Vatanda AVATAR gerçek oluyor kehanetli haberi

okuyunca eyvah korkulan gerçekleşmeye başladı dedim.

Sibernetik biliminin korkulu öngörülerinden olan bu girişim  birbirinden farklı sonuçlara varabilecek olan insanın robotlaşmasından, robotun insanlaşması düşüncesine geçildiğini gösteriyor.

Hedefte vücüdun tamamı söz konusu olacak diye

düşündürten bu haberde İternet gazeteciliğinden

milyoner olan bir zenginin 100 Bilim adamıyla  insan

aklını robotlara nakletmek için çalışmalar başlattığına

değiniliyor.

31 yaşındaki Rus Dmitry ltskov’un, hedefine on yılda ulaşacağını söylemesi ilk önce acaba insa eliyle üretilen çağdaş canavarlara az mı kaldı sorusunun ürpertisini yaşatıyor.

Projenin adının Avatar olması da rastlantı olmadığı bu adlı filmden etkilenen girişimcinin Avatar yani insan aklına sahip robotlardan sonra yapay insan vücudu geliştirmeye de talip olduğu duyuruluyor.
Itskov, insan beyninin robota nakledilmesiyle insanın aklıyla robotun içinde yaşamaya devam edeceğini ve bir cerrahi müdahale olmadan bilgisayar ortamında bu aklın güncellenebileceğini düşünüyor ayrıca yapay insan vucudu ve ölümsüzlüğe buradan ulaşılacağını belirtiyor.

Bu Proje kapsamında Moskovada gerçekleşen “Russia 2045” oluşumu için  2 bin 500 bilim adamı ve fizikçinin bir araya getirilmesine Pentagonun kendine bağlı silah ve robot asker gelişim projelerini yürüten DARPA’nın da 7 milyon dolar katkı yaptığı ve Russia 2045 konferansının ABD’de “Küresel Gelecek 2045” adıyla yapılmasına önayak olduğu da bildiriliyor.

Itskov’un, kendi robot prototipini bile yaptırdığını, "İnsanlar ölmek istemiyor. Mükemmel tasarlanmış bir Avatar toplumumuzun parçası olabilir "demekle kalmayıp 
akıl transferinde önceliğin yaşlılar, bedensel özürlülerde olacağı ve Pentagon’’un destek verdiği bu projeye bir takım din ve bilim adamlarının karşı çıkmalarını da anlayışla karşıladığı belirtilip "belki üçüncü aşamada yapay insan beyni geliştirebiliriz” dediği de değiniliyor.Bu gelişmeler her şeyden önce savaşların robotlarla yürütülmesinin yakın olduğunu gösteriyor.
Henüz insanlar birbirlerine laf anlatamazken robotların insanlara veya insanların onlara nasıl laf anlatabileceği düşündürücü.
Hiçbir politik gücün Robotun fiziki kapasitesiyle baş edemeyeceği tartışılmaz olduğuna göre:
"Koydum mu oturturum" tavrına veya çeşitli politik atraksiyonlu siyasi iletişimlerde, vucudu robota takılmış insan beyni nasıl bir cevap vereceği,
"Gücü, gücüne yetene" anlayışlı politikacıların robotlarla nasıl karşılaşacağı, robotlar politikacı olursa seçmenlerin onlardan neler bekleyeceği ise işin diğer düşündürücü yanları.

Bunlara daha çok zaman var, insan aklının bu sorularına cevaplayacak robotları olacak diyenlere ne vakti demek bile yersiz ,habere bakılırsa bunları düşünmek için vakit zaten çok geç. Kendi avatarlarımızın özellikleri ne olacak diye vakitlice düşünmeye başlamalıyız.

Sevgi Özkan









.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder