17 Mart 2012 Cumartesi

DİNDARLIK KAVRAMI ÜZERİNDEN PEDAGOJİK ÇEŞİTLEMELER


“Birinciye Silah, İkinciye bomba”

Dindarlığı düşmanlıkla kaynaştıran bu pedagoji örneği çok şeyler anlatıyor.

Haber geçtiğimiz Eylül ayında medyada böyle sunulmuş.

Somali’de dini bir örgütün düzenlediği Kuranıkerim yarışmasında kazanan üç çocuğa verilen ödüller:

Birinci çocuğa, bir tüfek ve 700 dolar,

İkinciye, bir tüfek ve 500 dolar,

Üçüncüye de, iki bomba armağan edilmiş.

El Kaideye bağlı Endülüs radyosunca düzenlenen bu yarışmada ayrıca çocuklara dini kitaplar da armağan edilmiş. İşte size çekirdekten başlayan dört dörtlük bir kariyer eğitimi.

Yarışmanın gerekçesi Birleşmiş Milletlerce desteklenen hükümete karşı savaşan bu silahlı örgütün açlık nedeniyle azalan etkinliği olarak açıklanıyor.

Çocukları kendi davalarına militan yetiştirmek için doyurup silahlandıranların arttığı bir dünyada barış sözünün anlamı ne olabilir ki?


Okulda Namaz Zili

Yeni eğitimyılına başlarken İran Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri orta okul ve lise seviyesindeki öğrencilerin okulda namaz kılması için namaz zilinin çalınmasını zorunlu hale getirdikleri medyada haberleştirilmiş.

İlgililerin hedefi, zilin çalmasıyla tüm öğrencilerin birlikte namaz kılmalarını sağlamak ve bu  yolla  namaz kültürünün tüm toplumda yayılması amacına ulaşmakmış.

Yine geçen Eylül ayında medyada yer alan bu haber, namaz kültürünün yaygınlaşması hedeflendiğini işaretlediğine göre, topluca namaz kılmanın yaygın olmadığını göstermekle kalmayıp, "dindarlık" pedagojisi(!)nin çocuk ve gençlere hangi zorlamalarla yaşama geçirildiğini gösteren sosyolojik veriler olarak önem kazanıyor.

Sevgi Özkan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder