2 Ocak 2012 Pazartesi

KAMUSUZ KAMUOYU GERÇEĞİ!



Ortalama aklın, kendi rızasıyla kabul ettiği ortak toplumsal görüşlere, genel olarak kamuoyu deniliyor.
Rıza sözü, sunulanlar üzerinden birikerek kabullenilen veya toplum bireylerinde öyle düşünmenin şartı yaratılarak oluşturulan zihinsel süreci de işaretlediği için önemli,
Kamuoyu, toplumların farklı anlamlandırmalar üzerinden inşa edilen ortak görüşlerini yansıttığı için, temelden hatalı olduğunda, sonucu da hatalı olan ortak algılarla, bunlara karşı duruştan doğan farklı algıları kapsar.
Hata, çoğu göz için, nereden baktığına göre değişse de, aslında gerçeğe aykırılık diye de tanımlanabileceğinden, bakış farkından doğan hatalar, önemli sorunlar doğurur.
Gerçek kamuoyu, hatasının bedelini ödemek zorunda kalanlarla, faturayı ödemesi gereken gerçek sorumlular üzerinden hesaplaşmayı her zaman mümkün kılmadığından bazen toplumlar fena halde yanılırlar.
Politik argümanlarda “millet böyle istiyor” sözünün kamuoyu yerine kullanılması, algılama süreçlerini altüst etmekle kalmayıp, gerçeği de saptırma işlevi görerek yanıltıcı olur.
Çünkü toplumda sessizlerden oluşan bir iç kamuoyu, bir de çeşitli işaretlerle dışa vuran bir kamuoyu söz konusudur.
O nedenle “kamuoyu”nu, kendi tezlerinin haklılığına ölçü sayanların bu gerekçesi, gerçeği tümüyle yansıtmadığı için doğru sayılmaz.
Hatta: doğru olanı görememekle aynı anlama gelir ki, toplumlar da bazen bu nedenlerle fena halde yanılırlar.
Esas kamuoyu bu ikisinin toplamı değil, ikisinden de etkileşen ortak aklın ürünü olarak uzun vadede kafalarda biçimlenenlerdir ki, bunun da toplumsal refleks olarak bir biçimde dışa vurması önlenemez.
Demokratik toplumlarda bu nedenle gerçek kamuoyu çok önemlidir.

Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder