6 Temmuz 2013 Cumartesi

Demokrasi Algısı Nerelerden Zorlanıyor

 
Bilişim teknolojilerindeki hızlı ve birbirini tetikleyeci gelişmeler, iletişim kültürünün seyrini ve sonuçlarını eskiye göre çok farklılaştırıyor.
Demokratik yönetim uygulamaları ve algısı da eskiye göre farklılaşmaya başladı.
Bütün dünyada demokratik yönetimler, günden güne gelişen sosyal medya kültürünün etkileşiminde yeniden biçimlenen kalkışma kültürleriyle demokratik yollardan baş etmekte zorlansalar da o ilkeleri ortadan kalkmasına yol açacak uygulamalarda bulunmuyorlar. Demokrasisi gelişmemiş toplumlarda ise sosyal medya, vatandaşlar için demokratik yönden sosyal gelişme aracı, yöneticiler için baş belası olarak algılanabiliyor.
Yıllar önce siber gelişmelerin demokrasi kavramını ne yönde etkileyeceğini sorduğum bir düşün adamından tatminkar bir cevap alamamamı, konunun çapraşıklığından çok henüz bu konuda düşünenlerin az olduğuna bağlamıştım. Bugün batısı ve doğusuyla toplumsal yönetim sistemlerinin önemli politik tartışmaları, artık demokrasinin ne olduğu veya ne olması üzerinden yürütülüyor.
Demokrasi yatkınlığının gelişmemiş olduğu toplumlarda demokrasi algısı deneyimlerle sağlamlaşırken, kimi yöneticiler için de ,en zorlanılan alan oluyor.
Meydanlara inen veya işgal eden kitlesel kalkışmalar, gelişmiş toplumlarda kapitalist sisteme yönelik toplu bir sorgulama ve başkaldırı olarak da değerlendiriliyor.
Demokratik kültürün tam içselleştirilmediği toplumlarda ise iktidarlar, kendi yaptıklarının demokrasi olduğunu iddaa edip ve sandırmakta ısrarlı olunca, gerçek demokrasi taleplerini okumadıkları için oy kaybına ve toplumsal kargaşaların büyümesine yol açıyorlar.
Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder