12 Nisan 2013 Cuma

OTOMATİK KÖRLEŞMELER 
 
Düşünce ve mantıkları otomatiğe bağlı olanlar bu yazıyı okuyunca beni koyu bir CHPli veya toz kondurmaz bir CHPli sanabilirler.
Sadece bir toplum düşünürü olarak yazdığımı belirtme ihtiyacını duymam da genel olarak karşılaştığımız anlaşılmama refleksi olmalı,

Sosyal eğilimler ne kadar doğru ölçülebiliyor ki?

Bugün seçim olsa diye yapılan yoklamalar, bugünü gösterse de genel olarak seçmenlerin olan biteni anlama ve yorumlaması ile oy verme oranı örtüştüğü için uzun vadede yanıltıcı olabiliyor.

Türkiye'de her alanda siyah beyaz keskinliğiyle oluşturulan yargılamalarda detaylar üzerinden gri alanları hesaba katanlar azınlıkta kalıp ya da gri alanlar genellikle olumlu anlamda hesaba katılmayıp yerinde sayma veya gerileme olarak işaretlenir. Aslında grileri hesaba katabilen detaylı düşünme tercihine sahip olanlar da, toplumun ancak yüzde 25 ini oluşturur. Geriye kalanların parantez içlerini görmedikleri veya hesaba katmadıkları ortalama bir algı egemendir.

CHP tutumlarının davranışlarının parantez içlerinin okunmadan akla kara bağlamında kabul veya ret hanesine yazılma kolaycılığı da CHP nin yapıp ettiklerinden daha çok, ona değer biçenlerin değerlendirme ölçütlerini yansıtıyor diyebiliriz. Yani çoğunlukla, CHP yanlışlarından değil doğrularının yanlış okunmasından dolayı eleştirilmektedir.

Öyle olmasa yaptığı pekçok olumlu hamlelerle bugüne kadar iktidarın daha kontolsuz ve siyasi kurnazlık manevralarına dayalı davranışlarını önleyerek, siyasal gidişe ne kadar olumlu katkı sağladıkları görülürdü.

Başarılı olsun diye ille iktidar gibi davranmasının beklenmesi saçmalığı da, partinin yanlışlarından çok seçmenlerin yanlış değerlendirmelerinden ortaya çıkmaktadır.

Yani olan biteni anlama ve algılama seviyesi seçim sonuçlarını en çok belirleyen etkenlerin başında geliyor. Buna iktidarın çarpıttığı, tahrif ederek günümüze taşıdığı geçmiş uygulamalar eklenince yanlış olan şeyler doğru gibi görünmeye baslıyor ve bu yönde bir tarih değerlendirmesi egemen oluyor. Sorun burada. Tabii iktidarı eleştirmenin bedelinin pahalı olması, seçmenin muhalefeti eleştirmeyi spor haline getirmesi de tabloyu tamamlayan etkenlere önemli katkı sağlıyor.

 
Sevgi Özkan (Sosyolog)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder