14 Aralık 2011 Çarşamba

SİVİL TOPLUM VE DEMOKRASİ


Demokrasisi gelişmiş ülkelerde Sivil toplum kuruluşlarının işlevi önemlidir.
Sivil Toplum Kurumları, “gönüllülük” ve demokrasi alanında gelişim sağlar.

Özel ve devlet sektöründen ayrı olarak üçüncü sektör diye nitelenen STK‘lar, sosyal kaynaklı toplumsal sorunların çözümünü misyon edinen ve kar amacı gütmeyen kurumlardır.

Ülkemizde sivil toplum, kısaca STK denilince akla gelenin cemaatler olması bu alanda gelişme sağlanmadığının nedenlerinden biri ve aynı zamanda demokrasi seviyesinin göstergesidir.

Çoğu mezhepsel varoluş türleri olan cemaatler, biat yani baş eğme kültürünü geliştirmekten öteye modern STK’larda kazanılan birlikte iş görme, demokrasi ve gönüllülük algısının gelişimi açısından toplumsal amaç ve işleve sahip değillerdir.

Yurttaş duyarlılığının sosyal sorumluluk üzerinden gelişimi ve demokrasiye katkısı, STK denilen sivil kurumlara gönüllü katılımıyla sağlanabilir.

Ortak sorunlara ortak çözüm için ortak akıl geliştirme ve bunu yaşama geçirebilme, demokrasi gelişiminde önemli etaplar olduğundan kazanılan gönüllülük kültürü, bireysel ve toplumsal demokrasi eğitiminde önemli bir araçtır.

Gerçek STK’larda hiyerarşi diğer ortak çalışma ortamlarından farklı olarak ast üst ilişkisi birbirinin emrine girmekten çok çalışma koordinasyonunun işlemesi amacıyla oluşturulur.

Gönüllülük, böyle çalışmaların bir yanından tutmak isteyenlerin kendi birikimlerini bu alana sunması ve gönüllü olduğu bu birliktelikte ondan en iyi biçimde verim alınmasını sağlayan düzenlerin kurulmasıyla gerçekleşir.

Gönüllülük, hayırseverlik ve keyfilikten farklı örgütlenilebilen bir sosyal sorumluluk bilinci aynı zamanda eğitimi bireysel disiplin gerektiren vesivil toplum çalışmalarıyla  sağlanan bir paye ve kariyer alanıdır.

Sivil toplum gönüllülüğünde üstlendiği işi yapabilmek veya yapabileceği işi üstlenerek yerine getirmek, içselleştirilmesi gereken önemli bir ilkedir.
Ortak ve gönüllü çalışmalarda yapılacakları üstlenmeye kalkmak bireyin kendisiyle birlikte işin gidişatını da ilgilendirdiği için sözünde durmak yine çok önemli bir ilkedir.

Gönüllülükte ne olsa yaparımla tatmin olmak yerine, yapılanları, toplumsal yarara artı katacak biçimde üstlenmek, önemli bir sorumluluk bilincini yansıtır.

Sivil katılımın bireye kazandırdıkları, sonunda topluma yarar olarak geri dönen önemli artılardır ki bunların gelişimi, toplumdaki demokrasi algısının alt yapısını da sağlamlaştırır.

Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder