17 Ağustos 2014 Pazar

Betonu delen çiçeklerin gücü!

Geçen yıl kaldığımız tatil yerinde beni en şaşırtan oturmak için tahtalarla kaplanmış beton zeminden biten minik çiçekler oldu.
Oturmalık düzeneğin beton çatlağından minik otlar ve mavi kırmızı minik çiçeklerin fışkırması, baskının yarattığı kendini var etme gücünün göstergesi gibiydi.
Toplumsal yaşamda baskılanan ortak yaşam ruhu da her şeye rağmen bir şekilde oradan buradan baş gösteren örneklerle yaşama geçiyor ve giderek baskıyı kıran dirence dönüşüyor. İnsanlara var oluş biçimlerini yok edici düzenlemeler, zorladığı sınırların aşılmasına yol açan bir  güce dönüşerek daha gür olarak yeşeriyor.
Düzenin birey hakkını korumak adına geliştirilen düzenleme kurallarına uymakla onların varlıklarını yadsıyan baskılara uymak çok farklı sonuçlar doğuran farklı direnişlerdir.
Bunların karıştırılması kargaşaya yol açıyor. Toplumda bir arada yaşamayı kolaylaştırıcı başta trafik kuralları gibi uymayı gerektiren alanlarda gösterilen meydan okumanın yersizliği ve düzenlemenin anlamını algılamak için kuralla keyfiliğin arasındaki önemli farkın ayrımına varmak gerek.
Bir toplumun demokrasi karnesini en iyi gösteren önemli alan trafik demek yanlış değildir. Demokrasi olmayan ülkelerde trafik kaosu ile Demokrasinin yaşatıldığı ülkelerdeki trafik kaosu arasındaki fark çok önemlidir.
Trafik kurallarına uymayanlar, genellikle yaşamın hiçbir alanında özgürce var olmayı önemsemiyor olanlardır. Bu nedenle  
Demokrasinin yerleşmesi, çoğunluğun kurallara uyma gerekliliği ile kendi keyfinin paşası olma ayrımını idrak etmiş olmalarıyla yakından ilgili. Yine insanların var oluş biçimlerini baskıyla yok etmenin marifet sayılması ardından bireylerin istediği gibi düşünememe ve konuşamama durumunu da haklı gören bir anlayışı egemenleştireceğinden demokrasi olarak adlandırılamaz.
Yine baskıcı iktidarların medyada yönetimin baskılanmasıyla zaptı rapt altına alınacağını sanmasıyla, serbest fikir beyanlarının önlenmesi o ülkede demokrasi olmadığının en önemli göstergesidir.
Kimin ne düşüneceğine, ne yapacağına karışan baskıcı düzenler, o kadar tedbir ve güce karşı sonunda hiç tahmin etmedikleri bir beton çatlağından fırlayan minicik çiçeklerle yıkılır gider. Baskıcılar bunu geç anlar ve de çoğu bedelini yaşamıyla ödemek zorunda kaldığı için iş işten geçmiş olur.

Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder