18 Mayıs 2014 Pazar


CUMHURBAŞKANI Adayı Ölçütlerim.

 

-Türkiye Cumhuriyetinin kuvvetler ayrılığına dayanan laik ve demokratik bir Cumhuriyet olduğunu kabul edecek ve ona göre davranacak bir bilgi ve ahlak düzeyine sahip olacak.

-İktidarın dışındaki denetleyici devlet kurumlarını ve muhalefet partilerini yok saymayacak. Onlardan fikir almayı ve de partisel aidiyeti ne olursa olsun partiler üstü tarafsız davranmayı ilke edinecek.

-Devlet yönetiminde oyunu kuralına göre oynamak gerektiğini idrak edecek, devlet sırrı parantezinde gerekçesiyle pek çok yasadışı iş yapmayı doğru bir davranış olarak benimsemeyecek.

-Çevresini ören yandaş kalabalığının doğru ve gerçek olanı görmesini önleyeceğinin bilincinde olacak. Esas güvensizliğin buradan geleceğini düşünebilecek.

-İşine gelsin gelmesin, ülkenin anayasasına, yasalara ve uluslararası taahhütlere uymayı pazarlık konusu yapmadan kabul edecek.

-Yalan söylemeyecek, göz göre, göre yalan söylemeyi marifet saymayacak.

-Kendi doğru kabul ettiklerini değil gerçeğin doğrusunu dikkate alacak. Bir gün söylediğini başka bir gün tam tersini söyleme pervasızlığını beceri sanmayacak.

-İnsanların dinleri, mezhepleri ve yaşam tarzlarıyla uğraşmayacak. Tüm halka karşı sorumluluğunu unutmayacak.

-Milleti bölecek girişimlerde bulunmayacak, böyle ifadeler kullanmayacak.

-Tarihi geçmişi istediği yönde çarpıtmayacak. Eline verilen asılsız bilgileri doğru gibi kullanarak kitleleri yönlendirmeyecek

-Bağırmadan, hakaret etmeden, yumruk atmadan konuşacak kişisel gelişmişliğe sahip olacak.

-Özellikle geniş ve eğitimsiz kitlelere rol modeli etkisi yapacak kabadayılık türü meydan okuma davranışlarını marifet saymayacak saydırmayacak bir karaktere sahip olacak.

-Samimiyet ile terbiyesizliğin ayrımına varan bir kişisel ve sosyal terbiyeye sahip olacak.

-Kendi görüş ve bilgisinin tek doğru olduğunu sanarak farklı bilgi ve görüşleri vatan hainliği diye damgalamayacak.

-Özellikle bilgi kapasitesi yönünden taşıyacağı unvan ve makama yetecek düzeyde olup, akıl ve ruh sağlığı da muhakkak yerinde olacak.

-Ticari becerilerini elinde tuttuğu devlet olanaklarıyla devlet, millet çıkarı yerine kendi çıkarı için kullanmayacak. Bunu düşündürtmemek için kimse beni yargılayamaz yanılgısına saplanmadan şeffaf ve yasalara uygun davranmayı önemseyecek.

 

Bir yurttaş olarak Cumhurbaşkanı seçerken dikkate alacağım bu ölçütlere uygun bir cumhurbaşkanı adayı arıyorum.

Sevgi Özkan

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder