22 Şubat 2014 Cumartesi


Hemşehirlilikten, Herşehirliliğe Ülke ve Dünya Vatandaşlığı

 

 
Günümüzde demokrasi algısının gelişmesine yol açan etkenlerin başında küresel iletişim olanakları gelse de demokrasi ve demokratlık kavramının yeni nesillerce içselleştirilmesi gittikçe zorlaşıyor.
En önemli etken, her alanda şiddet ve demokratik hakların ihlalini yeni nesillere örnekleyen rol modellerinin artması.
 
Günden güne küresel köye dönen dünyada insanlar ve ülkeler, bilişim teknolojisindeki hızlı gelişmelerin etkileşimlerine maruz kalıyorlar.

Ülkelerin kültürel ekonomik ve siyasi gelişmeleri o ülke kadar tüm dünyanın dikkat alınana giren bir küresel etkileşim oluşturuyor.

Küresel iletişim döngüsüne ait etkileşimlerin özgür olması küresel demokrasinin gelişimini de yönlendiriyor.

Kültürel aidiyetlerin yarattığı paradigmal farklılıkların etkileşimi yerel ve evrensel potada yeniden biçimlenen ortak bir demokrasi algısının oluşması ve benimsenmesine yol açıyor. Yerel kültürel kodlanmaların aşılımını ve gelişimini sağlayan temel insanlık ilkeleri özgürlük, laiklik ve sosyal adaletin en uygun paylaşım alanı olabilen demokratik yönetimlerin de küresel çapta oluşması gerekiyor.

Bir toplumun veya bölgenin demokrasiyi yaşatabilmesi için küresel demokrasiye daha çok gereksinim olacağı iyice anlaşılmaya başladı.

Demokrasinin kavramsallaşması için zihinsel alt yapıların kazanılmasında küresel etkileşimle genişleyen vizyonların önemi artıyor.

Bu nedenle gittikçe gezegen ahalisi aidiyeti içinde kavranacak dünya vatandaşlığı, küresel demokrasiyi içselleştirmiş dünyalılarla gerçekleşecektir.

Bu kavramı her toplum kendi yapısallığına uygun yöntemlerle deneme yanılma uygulamalarıyla demokrasi bilincini yükseltecek girişim ve mücadeleleri sürdürerek küresel demokrasinin yerleşmesini, kendi varlığının yaşamsal şartı haline de getirecektir.

Yasak mantığının, demokrasi diye demokrasiyi yok edecek girişimler olarak değil, demokratik normları kollayıcı düzenlemeler olarak yaşama geçirilmesi, bireyler ve ülkelerin ortak demokrasi bilincinin yükselmesiyle mümkün olacak.

Sevgi Özkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder