19 Şubat 2012 Pazar

TARİHİ CANLANDIRMAYA KALKARKEN BUGÜNÜ TARİHE GÖMENLER

Sabancı Holding adına GÜLER SABANCI ile Turizm Bakanının AKM restorasyonu için imzalaşmaları ve Güler Sabancı!nın bu konudaki duyarlılığı son zamanların en memnun edici haberlerinden.
AKM ye tekrar kavuşacağımıza çok memnun oluyorum. İçimde bir endişe de oluşuyor. Taksim Planlamasında AKM'ye tekrar kavuşmamıza karşılık kabul etmiş olabilir mi?

Yani Topçu Kışlası, Cami inşaatı gibi açık alanın fonksiyon ve heybetini yok edecek tasarılar ve yayalaştırma biçiminin kabulü şartıyla mı, daha önce bu işi süründürenlerce razı olunmuştur, bilemiyorum

Şu andaki hengameyi azaltmak adına kısmi yayalaştırma belki uygun olabilir ama tüm alanı karo taşla bezeyen ve alana ulaşımı tünel oyukların kenarından tek sıraya yürümeye mecbur eden bir yaya ulaşımı önerisi çok itici.

Geceleri yer altı üzerinden ulaşımın özellikle kadınlar için kapkaçtan tacize kadar türlü sakıncaları düşünülmemiş mi? Yoksa kadın kısmı tek başına gece sokağa çıkmamalı yargısına mı dayanılarak bir sakınca görülmemiş olabilinir mi?

Deprem için İstanbul’un en sağlam yeri olan Taksim’in Gezi parkının böyle afetler açısından işlevi yok mu sayılmış?

Taksim oraya ulaşım kolay olduğu için İstanbul’un önemli bir meydanıdır.

Yeni projenin izlenimi, alana yaya varışı ve her türden insanın ulaşımını zorlaştırıcı nitelikte. Simitçisinden başlayarak kalabalığa hizmet sunan işletme esnafı şimdiden endişeli.

AKM’ye kavuştuğumuza doğru dürüst sevinemiyoruz. Artık yüreklerimizi bu alana verilmesi düşünülen biçimin derdi aldı.

Tarihi yaşatma adıyla yıkılan Topçu Kışlasını tekrar yerine koymaya kalkanlar bugünü tarihe gömdüklerini anlamaktan uzak olmalılar.
Sevgi Özkan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder